Hva opplever egentlig barn og unge på Planetene? Nå nærmer det seg. Husk påmelding.

Her forteller de 5 hovedlederne hva som venter nærmere 1000 barn og unge på leir under Sommerstevnet.

Under Sommerstevnet i Sarons Dal er det et rikt leirtilbud for barn og unge opp til 19 år, hvor de blir de delt inn i Planeter etter alder. Planetene har alle et dagsprogram over 5 dager med både samlinger og aktiviteter. Det som flere hovedledere nå legger merke til, er at mange av de unge trives så godt at de vender tilbake som gruppeledere på Planetene når de passerer aldergrensen som deltager.

F.v: Bjørn Kristiansen Kenneth Salte og Klaus Espegård.

 

Klaus Espegard: Hovedleder på JuniorPlaneten 9-10 år

Har dere noe nytt på programmet i år?
Ja, vi har en ny aktivitet. Vitensenteret har etablert seg i Kvinesdal. Bortsett fra de unge som har valgt fotball som aktivitet, får alle på JuniorPlaneten en dag sammen med Vitensenteret på en av skolene i sentrum. Der får de et spesialsydd opplegg, hvor de bl.a. lærer å lage slim. Jeg tror det blir veldig gøy!

Klaus legger til at det er spesielt gøy å jobbe med 30 Planetledere år etter år, samtidig som de ser hva leiren betyr for barna.
-Det å se den begeistringen barna har både over å få være sammen med hverandre og være med på aktiviteter og å oppleve responsen de har på møtene, gir veldig sterke inntrykk. Vi får lov til å se inn i unge barnehjerter.

Hvordan begynte du som Planetleder?
-Det startet med at vi hadde to barn på 2 og 4 år i 2008. Da hadde vi snakket i noen år om at vi ønsket å ha et fast Sommerstevne som vi kunne ta ungene med på. Da var vi ett år i Sarons Dal, også flyttet vi fra Oslo til Arendal i 2011. Vi begynte også i Sørlandskirken, som har gjort Stevnet til et fast menighetsarrangement. Da ble det naturlig at det ble Stevne i Sarons Dal som ble fast for oss, forteller Klaus Espegard.

Han fremhever at det som gjorde spesielt inntrykk på dem var hvor sterkt arbeidet knyttes opp mot både menigheter, Sarons Dal og misjon.

-Det er en sammenheng og du får alt på ett brett. Det er fantastisk å få være med et sted der vi kan gi videre det vi har fått, på flere områder.

Nina Oline Sørgren og Sivert Eikjen er hovedledere på KidzPlanet for første gang.

 

Sivert Eikje og Nina Oline Sørgren: Hovedledere på KidzPlanet 11-13 år

I sommer er det to nye hovedledere på KidzPlanet. Sivert Eikje gikk ett år på YouthPlanet og har hjulpet til som gruppeleder i fem år. Nina Oline har hjulpet til på Planetene som gruppeleder i 3 år.

Er det noen spesielle aktiviteter på Kidz i sommer?
-Vi har det samme på programmet som tidligere, rafting, bading, Kidz mila løpet, også litt gøye aktiviteter utenom.

Hva tenker dere de unge i denne alderen trenger å høre?
-Det er noen få ting som kan legge et fantastisk fundament for leiren. Det ene er å skape en trygg plass. Ikke alle har en trygg plass hjemme, flere er kanskje den eneste kristne i klassen sin. Også har vi kjekke ting, der høydepunktet er at de får bli enda mere kjent med Jesus.

Hvorfor kommer dere tilbake år etter år for å hjelpe til?
-For meg er det gleden vi ser hos barna, det gir så mye tilbake til oss, svarer Nina Oline.

Sivert forteller at hvert år når Planetene er over, har han en spesiell opplevelse.
-Den siste dagen nå Planetene er ferdige under Stevnet, tenker jeg alltid, «Søren også, nå er det ett helt år til neste gang!» Det sier jo litt om hvor godt vi trives, forteller han.

-Det som er litt gøy når du er med over noen år, er at du ser de unge først på KidzPlanet, også etter noen år er de på YouthPlanet, også plutselig er de tilbake på Kidz som gruppeledere sammen med oss andre ledere, ler Sivert.

-Det som jo er veldig fint er at du får være med og se de unge sin trosreise.

Det er jo ikke så lenge siden dere selv gikk på Planetene, hva betydde det for dere?
-Det betydde veldig mye for meg da jeg ikke kommer fra en kristen familie. Jeg fikk en opplevelse av å bli sett. Det var det som gjorde at jeg begynte i en menighet der jeg bor. Det har betydd alt for min trosreise. Jeg kommer ikke fra en kristen familie.

Sivert forteller at han kun fikk med seg ett år, og det var på YouthPlanet.
-Men det jeg ser er at jeg som kristen har fått vokse mest i min tro når jeg har fått lov til å være med som leder på KidzPlanet. Da føler jeg at det er bare en så stor glede å få lov til å hjelpe de unge til å komme litt nærmere Gud!

 

Maj Helen Høye-Jordheim: Hovedleder Mini Planeten 1-4 år

-MiniPlaneten er det koseligste stedet i Sarons Dal, smiler Maj Helen. Dette er tredje året hun er med som hovedleder på denne Planeten.

-Det er alltid god stemning uansett vær. Det er stor lekeplass for barna med masse aktiviteter. Hoppeslott, og elektriske sykler, zipline, hobby aktiviteter og leker.

Har dere noe nytt på gang i år?
-Ja, i sommer skal vi få til et bondegårdsbesøk, det er nytt. For de som har lyst blir det en liten kjøretur der vi besøker en bondegård. Der kan barna få klappe dyrene og kose seg. Koppelam og høner, påfugl og geiter og hester! Så det tror vi blir koselig, særlig for de eldre barna som synes det er gøy med en utflukt. Men det blir fremdeles åpnet på MiniPlaneten for de som vil være på området i Sarons Dal dagen som vi drar til bondegården, fremhever hun.

I løpet av dagen på MiniPlaneten har de også en egen sangtid inne i lokalet til Kirken i Dalen. Der er ungene med og synger med bevegelser og rytme instrumenter.
-Det blir en liten pustepause i løpet av dagen. Så er vi jo sammen med BarnePlaneten på Lykkeborg forestillingen om morgenen og avslutning foran hallen kl 14:30 hver dag. Eller «Dagens sprell», som dagsavslutningen heter.

Hvorfor kommer du tilbake og gjør dette år etter år?
-Jeg tenker det er noe av det viktigste vi gjør som familie. Mannen min er på Juniorplaneten, så hele familien er engasjert. Jeg tenker dette har stor betydning for barna våre, også er det veldig gøy å være med på noe som er så mye større enn oss selv, ikke minst gjennom det som skjer i Troens Bevis.

Maj Helen fremhever at MiniPlaneten er et rom der familier også opplever at de får en pause.
-Her ligger alt til rette slik at de kan være sammen med barna sine. Spesielt under ferier med små barn kan livet bli litt kaotisk. Her kan de leke med dem, dele trosopplevelser og være mye sammen med familien uten at de må rigge til alt selv. Tenker det har stor betydning for familiene.

Hun legger til at Stevnet har også en spesiell betydning for dem som familie.
-For oss er det spesielt fint at Troens Bevis har med Ingen Utelatt aksjonen. Vi har også et barn med funksjonshemninger. Han er med på Planetene med en ledsager. Det er så bra at det gjøres plass til alle barn!

Maj Helen Høye Jordheim har hovedansvaret for MiniPlaneten.

Under samtalen blir det spilt inn en video der Harald Nysæter (midten) forteller om Bollywood festen på YouthPlanet.

 

Harald Nysæter: Hovedleder YouthPlanet 14-19 år

Har dere noe nytt på YouthPlanet i år?
-Ja, vi skal jo ha veldig bra møter og veldig bra aktiviteter. Så skal vi ha en tema fest med Bollywood party fredag kveld som en slags avslutningsfest. Vi kommer til å kåre beste innslag og beste kostyme i tillegg til at vi skal spise masse god indisk mat, forklarer Harald Nysæter som har vært med som Planetleder i 9 år.

Hva ønsker dere å gi ungdommene?
-Vi ønsker å gi dem gode aktiviteter og et godt opplegg som gjør at de blir godt kjent med seg selv og de som de er på gruppe på leir med, forklarer han.

-Vi vil gjerne gi de unge helt unike, fantastiske møter og vanvittig bra lovsang med håp om at enda flere kan få lov til å ta et nytt standpunkt, og ta imot Jesus, eller få enda mer åndelig vekst. Det er et helt unikt konsept der vi pakker inn10 møter i løpet av 5 dager. Vi har gode temaer og god undervisning, som igjen gir gode åndelig opplevelser!

Mens vi prater kommer plutselig to tenåringer som er gruppeledere på YouthPlanet for å filme en morsom reklame video for Bollywood festen. Etter to-tre forsøk med kamera og mye latter, er alt på plass.

Hva slags aktiviteter har dere på YouthPlanet i år?
-Vi kommer til å kjøre en del aktiviteter rundt om i dalen. Det blir bl.a. Zip line og teambuilding aktiviteter. På torsdag blir det den faste turen til Lista Adrenalin senter med aktiviteter som GoCart, Paintball, trampoline park og mulighet for skating, frisbee og volleyball og danselinje. Masse fine tilbud de unge kan velge mellom.


Kathrine Edvardsen Moi: Hovedleder på BarnePlaneten 5-8 år

Hva slags aktiviteter har dere nå i sommer?
-Skumparty, hoppeslott, vannsklie, legobygging, lage toast og vafler, og skattejakt og film, for å nevne noen, sier Kathrine Edvardsen Moi, som er hovedleder for BarnePlaneten for 3. år på rad.

-Det som er spesielt med oss er at vi også tar i bruk hele området, vi har aktiviteter overalt, fra uteområdet til rom i kjelleren de færreste har vært inne, ler hun. -Det er få som får se så mye av Sarons Dal som barna på BarnePlaneten!

Hva tenker du at barna skal sitte tilbake med når leiren er ferdig?
-At Jesus kan være med på alt. At Han også vil være med dem på alle aktiviteter, på hele livet deres, ikke bare når de er på møter eller på Planetene, forklarer hun.

Du har med deg to dyktige medhjelpere, Hege Eiken og Cathrine Rafoss Aagedal. Hva er viktig for dere som team?

-Vi ønsker spesielt å skape trygghet og forutsigbarhet for barna, forteller Hege.

-Også må jeg si at jeg får mere enn jeg gir! Det er gøy å gi ungene kunnskap om Gud, men jammen får en mye tilbake!

Hun har vært innom alle Planetene som planetleder i 20 år, men er enda ikke gått lei. Cathrine, som har vært med på Planetene i 3 år, er enig med Hege.
-Det er utrolig viktig å bygge et godt fundament. Mange har ikke så store menigheter, men vi kan vise dem at de ikke står alene i troen, at de er en del av noe større. Også er det å gi Jesus til barn og unge viktig for meg. Jeg tenker at Ingen Utelatt temaet er kjempeviktig. At barna kan se at de kan være med på noe større.

 Program og påmelding for Plantene

Kilde: Troens Bevis bladet for juni, 2024

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen

 

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter