Reisebrev fra Zanzibar: «Inspirerende å se hvordan Guds rike utbrer seg når evangeliet leves og ikke bare snakkes»

Barnearbeidet i Zion Konsmo har samlet inn penger til Dina-stiftelsen i over 10 år. Etter mange år med oppdateringer i brev, magasiner og videoer var endelig tiden kommet for å få sett noe av arbeidet med egne øyne.

Av pastor Christian Nepstad og barnearbeider Sonja Svardal fra Zion Konsmo

Med Kai og Hans Martin som reiseledere reiste vi i september sammen med Oasenkirka Søgne til øya utenfor Tanzania som for de fleste av oss er mest kjent fra Sputniks sangkatalog eller eksotiske reiseskildringer, for å se og oppleve hvordan Dina stiftelsens mobile helseklinikk arbeider. Zanzibar er uten tvil et eksotisk ferieparadis med vakre, hvite strender og klart turkist hav, men det er også ei øy preget av stor fattigdom.

Da vi ankom landsbyen der helseklinikken var stasjonert i 10-tiden på formiddagen var køen utenfor samfunnshuset allerede lang. Det var stort sett kvinner, barn og ungdom som ventet på en gratis legeundersøkelse. Mange menn hadde allerede vært der før de reiste på jobb. Biskop Dixon, Troens bevis sin hovedkontakt på Zanzibar, viste oss rundt og forklarte hvordan de som kom ble registrert og fikk utdelt en helsejournal før de kom inn for en undersøkelse hos en av legene.

Der norske teamet sammen med lokale evangelister.

 

Utenfor satt det helsepersonell som delte ut gratis medisiner til de som hadde fått resept av legen. Dixon fortalte også om hvordan de helt bevisst bruker både muslimske og kristne leger på klinikken, for å vise lokalbefolkningen og myndighetene at kristne og muslimer kan samarbeide og være venner. Den kristne minoriteten på Zanzibar opplever nemlig stadig forfølgelse fra den muslimske majoriteten. Det var derfor fint å se kristne og muslimer le sammen, prate godt sammen og høre historier om hvordan Dina klinikken har bedret forholdet mellom muslimer og kristne på øya.

Dina klinikken forkynner ikke evangeliet til de som møter opp for helsehjelp, men det er inspirerende å se hvordan Guds rike utbrer seg også når evangeliet leves og ikke bare snakkes.
Etter omvisningen pratet vi med Barak, som organiserer og planlegger klinikkens arbeid. Han fortalte hvordan øya er delt opp i soner og at de reiser rundt i turnus til de forskjellige landsbyene. Foran hvert besøk reiser han ut til landsbyen for å finne et passende lokale, organisere hvilke leger som skal komme og sjekke med de lokale legene hvilke sykdommer som er mest utbredt i området for tiden slik at klinikken får med seg nok av de ulike medisinene. Vi ble virkelig imponert over hvor veldrevet arbeidet virket å være.

Hans Martin Skagestad forkynner i Pastor Dickson sin kirke på Zanzibar.

 

I tillegg til å støtte Dina-stiftelsen, er Zion Konsmo også partnermenighet i Troens Bevis. Turen ble derfor også brukt til å besøke og oppleve litt av det andre som Troens Bevis er involvert i på Zanzibar. Vi fikk besøkt lokale evangelister som mottar støtte av Troens Bevis, deltatt med undervisning på en pastor- og lederkonferanse og besøkt den kristne TV-stasjonen som biskop Dixon driver.

Innimellom alt opplegget fikk vi også mulighet til å lære mer om og oppleve Zanzibars kultur, natur og historie. I tillegg til å være stedet der Aril Edvardsen hadde sin siste kampanje før han døde, har nemlig Zanzibar også en mørk historie som midtpunkt for slavehandelen i Øst-Afrika.

På søndagen, dagen før hjemreise, delte gjengen seg opp for å besøke og preke i ulike kirker rundt om på øya. Det ble mange timer på gudstjeneste for nordmenn som er vant til gudstjenester som varer i 1,5 time, men vi har utvilsomt masse å lære av afrikansk engasjement, liv og gjestfrihet.

Vel tilbake i Norge ser vi takknemlig tilbake på mange inntrykk, opplevelser og menneskemøter som gir påfyll for økt misjonsengasjement i tiden som kommer.

Se også Berørt og Takknemlig fra Oasekirken som var med på samme reise

Kilde: Troens Bevis bladet for november, 2023

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.

Se møtene fra Sommerstevnet her

 

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter