Møter Jesus gjennom lek og vennskap

Planetene i Sarons dal er blitt Norges største sommerleir for barn og unge. Det er tilsammen fem Planeter fordelt på forskjellige aldersgrupper. Påmeldingen til neste år startet allerede før årets stevne var over.


Tekst og foto: Trygve Jordheim.  Foto hovedbilde:  Christopher Egeland

– Jeg er her fordi barna bare må være med på planetene hvert år. Da kan mannen min og jeg like godt bli med og hjelpe til, sier Gunvor Sofia Almlie.

I sommer var hun én av 190 frivillige som bidro til at det som antakelig er Norges største sommerleir for barn og unge, Planetene i Sarons dal, kunne gjennomføres for 22. gang. 763 deltakere var fordelt på fem «planeter» etter alder.

På Juniorplaneten, som er for ni- og tiåringer, deltok 135 barn. Uka består av forskjellige utendørs aktiviteter, to dager med fotball for dem som vil, besøk i Kongeparken utenfor Stavanger og bading både ute og i Kvinabadet. Hver morgen og kveld er det egne møter med forkynnelse, lovsang, konkurranser og moro fra scenen.

Gunvor Sofia Almlie (midten) var gruppeleder for denne fotballgruppen på JuniorPlaneten under Stevnet.

 

– Alltid givende

Gunvor Sofia Almlie har vært leder på andre planeter tidligere, men hadde sønnen sin med på Juniorplaneten for første gang i år.
– Vi blir på en måte bare dratt med av barna våre, ler hun.
– Men når vi først er her og de fem dagene som gruppeleder suser av gårde, så er det alltid lettere og mer givende enn forventet.

Hun understreker at det kan være hektisk å skulle bli kjent med ti-tolv barn i løpet av fem dager.
– Likevel tror jeg at jeg greier å se dem og oppmuntre dem i deres tro og deres personlighet. Det som er aller mest givende er faktisk å se og bli litt kjent med de unike personlighetene i gruppa og høre på det de forteller om seg selv og sin tro, sier Almlie.

Takknemlige foreldre

I starten av august, altså mindre enn én måned etter årets stevne, var allerede 74 barn påmeldt til Planetene i 2024.
– Det er så gøy å oppleve responsen under og etter stevneuka. Jeg får så mange tilbakemeldinger fra takknemlige foreldre og hører så mange fine historier, sier planetsjef Rebekka Høyer-Hansen.

– Det kan være barn som er ensomme og sliter med relasjoner, og så får de endelig venner denne uken. Da snakker vi om bønnesvar for spente og nervøse foreldre. Jeg hører også om ungdom som tar et valg om å følge Jesus og om ledere som er med for første gang og som synes alt er fantastisk.

– Bli med!

Uten frivillige medarbeidere som gir en uke til misjon – mange gir mye mer når forberedelser og etterarbeid regnes med – er det ikke mulig å gjennomføre Planetene.
– Vi som jobber med dette er så utrolig takknemlige for alle som gir av sin tid og som på den måten investerer i barn og unge og deres tro, sier Høyer-Hansen.

– Samtidig kan jeg ikke tenke meg noen mer meningsfull måte å bruke en sommerferieuke på enn å være sammen med egne og andres barn og leke, synge, undre seg, be og bygge relasjoner, så jeg håper og tror at medarbeiderne opplever å få mye tilbake for innsatsen, legger hun til.

Rebekkka Høyer-Hansen har oppfordringen klar til alle som lurer på om de skal melde seg til tjeneste på planetene:
– Gjør det! Du kommer ikke til å angre.

Bjørn Kristiansen er bl.a. ansvarlig for organisering og rigging av aktiviteter på Juniorplaneten.

 

– Det er Jesus som er viktig

Bjørn Kristiansen er ansvarlig for organisering og rigging av aktiviteter på Juniorplaneten, samt mye annet, og det har han vært siden planeten ble etablert i 2013. Hele familien drar sammen til Sarons dal, selv om yngstemann i familien nærmer seg øvre aldergrense for planetdeltakelse. De eldste er med som ledere.

Det kan bli lange dager og mange tak som aktivitetsleder på Juniorplaneten. Ett år hadde Kristiansen så vondt i ryggen at han til slutt så seg nødt til å kaste inn håndkleet før stevnet.
– En time etterpå ringte en kamerat og tilbød seg å rigge. Det ble en vekker for meg. For meg var aktivitetene blitt så viktige, men det er jo Jesus som er viktig, forteller han.

Samtidig er det ikke likegyldig hva som står på programmet:
– For meg handler Juniorplaneten om å la barna møte Jesus gjennom lek, og barna fortjener kvalitet.

Her er JuniorPlaneten (9-10 år) på tur til Kongeparken i Stavanger under Sommerstevnet.

 

– Det handler om den ene

I likhet med mange andre frivillige medarbeidere i Sarons dal, er Bjørn Kristiansen aktiv i Sørlandskirken i Arendal.
– Vi har en fantastisk menighet, men mange av barna som er på planetene har jo ikke det. Her får de oppleve et levende kristenliv. Det er det som er Sarons dal! fastslår han.
– Og uansett hvor mye vi snakker om de store vekkelsene, så er det barna som er den største tilveksten til menighetene.

Kristiansen brenner for barn og unge. Han kommer stadig tilbake til «den ene».
– Det er det alt handler om. Hvis én eneste av disse barna som jeg møtt på Juniorplaneten gjennom alle disse årene kommer tilbake til Gud etter å ha sklidd ut, fordi de husker at han gale Bjørn sa at «Jesus elsker deg uansett», er alle disse årene på Juniorplaneten verdt det.

Planetpåmeldingen for 2023 er nå åpen

Kilde: Troens Bevis bladet for september, 2023

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.

 

 

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter