INGEN UTELATT – evangeliet er for alle

Hjertegripende skildringer av nøden i Afrika, da Rune Edvardsen, Isabel & Sebastian Stakset samtalte om Troens Bevis’ satsning i Uganda, på seminar tirsdag ettermiddag.

Tekst: Harald Mydland

-Hva ser du, og hvilket utgangspunkt har du, spurte Rune Edvardsen på seminaret tirsdag ettermiddag. Vi har fått en felles jord å dele, men vi lever på det beste stedet i verden. I dag fins det 108 000 flyktninger i verden. De har ingen planer med livet og framtiden.

-Vi er redd for at pengene skal flytte ut. Nelson Mandela sa at apartheid og fattigdom er menneskeskapt. Gud har ikke planlagt og skapt dette. Mitt første besøk i Afrika skjedde i 1970. Jeg ble forelsket i folket, og har siden besøkt kontinentet hundrevis av ganger.

-Afrika har 60 % av all dyrkbar jord og 90 % av verdens råvareresurser. I tillegg 40 % av den globale gullreserven. Afrika og andre deler av verden er varelagre for den rike delen. Dette er både feil og urettferdig! Vi i Troens Bevis jobber for å utligne forskjellene.

Der var fullsatt sal i lokalet til Kirken i Dalen under Ingen Utelatt seminaret med Sebastian Stakset og Runde Edvardsen.

 

Hadde blitt en bra «gangster»
-Rune er 100 % ekte. Jeg kan lese mennesker og har sett Rune i aksjon. Denne mannen hadde blitt en bra gangster, begynte Sebastian med et glis, til stor munterhet i salen.
-Jesus ble spurt hvorfor han spiste og drakk sammen med syndere. Folket ble provosert av det selskapet Jesus gikk sammen med. De spedalske på Jesu tid ble holdt utenfor, betraktet som urene. De måtte rope: «Uren, uren!» når folk nærmet seg. Gjennom Troens Bevis i Afrika blir folk inkludert og får være med. De blir gitt et meningsfylt liv.

-Vi har hatt det tøft, men Jesus er med og kan forandre, fulgte Isabel opp. Rune understrekte at Sebastian har vært en stor inspirator, og begge trives best der det er som tøffest. Begge disse to har vært med til Uganda. Sebastian deler ut og gir til de fattige. Han har en ekte, inkluderende holdning. Mange har ropt et helt liv om hjelp. Da er det fint å komme inn og si: «Her er vi!», understrekte Rune.

Det skjer noe med ditt hjerte
-Jeg har jobbet i omsorg og med utviklingshemmede i mange år. Har alltid brent for dette, og ble varm innvendig da jeg kom til Uganda, innrømmer Isabel. Det var så vakkert og virkelig et Guds verk. Det å se barna, deres glede og kjærlighet, var mektig.

-Det treffer noe når du ser og omgås slike barn, sa Sebastian. Omfavner dem. Min storebror var skadet av CP. På den tiden var det en skam for hele familien. Alle så på ham. Jeg følte noe av dette da jeg kom til Uganda. «Dette er for mye for meg!»

-Gud måtte bryte dette. Jeg bekjente det som synd og ba Gud om tilgivelse. Tårene kom, og jeg ble fri! Jeg tok om barna. Vi må være ærlige mot oss selv. Vi er dessverre ikke gode, og må få bort stenhjertet.

-Da vi kom inn i slummen, traff vi mer glade og takknemlige barn enn oss. De holdt sammen og takket for livet. Vi var også innom en butikk og handlet leker til barna. Da vi gjorde ran før i tiden, lærte vi gavmildhet. Vi delte med hverandre, fortalte Sebastian med et smil.

Det ble vist bilder fra det nye omsorgssenteret i Uganda som nå er under bygging.

 

Funksjonshemmet kvinne viser vei
Rune fortsatte med å vise bilder og fortelle om ei kvinne som selv er sterkt funksjonshemmet. Hun tar seg i dag av 31 andre med ulike funksjonshemminger. Hun kan ikke gå, men opererer i praksis som byens «sosialvesen.»

-Jeg møtte henne for sju år siden. Det startet ved at noen leverte en liten jente utenfor døra hennes. Det ble starten på et hjelpearbeid, som i dag omfatter 31 personer. Helt utrolig! Rune fortalte flere hjerteskjærende, grufulle historier fra det virkelige livet i Uganda.

-Når denne kvinnen, som selv er sterkt funksjonshemmet, kan hjelpe 31andre. Hva da med oss? Men kvinnen kommer aldri til å gi opp, og det gjør ikke vi heller, understrekte Rune, som har bedt om helbredelse for alle disse barna. Men vi må leve med at ikke alle blir helbredet. Da må vi alle ta del i den praktiske hjelpen disse menneskene trenger, sier Rune.

Barmhjertighetsarbeid med evighetsverdi
-Det er veldig spesielt at Gud har lagt denne oppgaven på Runes hjerte. Bare de som har barn med funksjonshemming kan flytte inn i den fantastiske byen som nå bygges i Uganda. De lager et helt lokalsamfunn der, sa Sebastian. Det vi gjør for å velsigne andre har evighetsverdi. Og det Rune gjør i Uganda kan gjøres andre steder i verden.

-Vi bygger hele tiden, fortsetter Rune. Gavene har strømmet inn og vi er snart halvveis i prosjektet. Dette er praktisk handling! Skal du være aktiv i sorteringsdebatten, må du gjøre noe helt praktisk og konkret.

-De som kommer på senteret læres opp til å hjelpe andre og blir aktiv part i prosjektet. Skal vi få bort skammen, må vi begynne med de unge, de som er under 35. Vi bruker «influensere» (kjendiser) til å hjelpe oss med å bryte dette stigmaet.

Samme dag som Ingen Utealatt med Sebastian Stakset, var han også med og delte fra livet sitt under nattåpent i Kvinesdal sentrum.

 

Hvert barn er elsket og verdifullt
Avslutningsvis ble det vist en film som illustrerte dagens tema. Andelen med spesielle behov i Uganda utgjør 11-16 %. Bildene og filmen gjorde sterkt inntrykk.

-Barnets far stikker av når de ser det funksjonshemmede barnet sitt. Ingen av de store kirkene er involvert. Barn ofres i rituelle handlinger og har ingen verdi. Onde krefter arbeider for at disse barna skal dø. Vi står i en kamp for livet og menneskeverdet, understreker Rune.

-Hvert barn er elsket og verdifullt, la Sebastian Stakset til.

Se alle hovedmøtene under Sommerstevnet



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter