Sommerstevnet forandret livet til familien Husveg: «Føltes som vi kom hjem»

I sommer er det syvende år på rad familien Husveg, bosatt i Sirevåg, tar turen til Sommerstevnet. Barna stortrives på Planetene og ekteparet får mye påfyll. Stevnet var også med på å gi dem nytt perspektiv da de opplevde tøffe tak i familien og en dramatisk husbrann. -Det har vært et skifte i vårt liv. En fornyelse. Nå er det misjon som er vårt fokus, sier Elisabeth, moren i familien.

-I fjor på Planetene snakket vi om forskjellige følelser hver dag, slik som glad og trist. Det lærte jeg mye av. Ellers har jeg elsket å gå på danseskolen på KidzPlanet. Det var midt i blinken for meg. Og så er det så kjekt å få andre kristne venner, forteller Johanna (12), den eldste av familiens tre barn.

Familien Husveg har samlet seg rundt et koselig kaffebord med kanelboller og frukt. Vi sitter i hagestuen med vakker utsikt over Sirevåg havn på Jæren. Her bor de midlertidig i barndomshjemmet til Elisabeth mens de venter på å bygge eget hus, etter at det gamle brant ned for nesten to år siden. Praten går lett og latteren sitter løst. Det er tydelig at alle tre barna gleder seg til ferie og Sommerstevnet.

-Vi merker at de er litt utsultet på godt kristent fellesskap og det er stort å få se så mange andre unge som er glad i Jesus. Det er en sterk opplevelse for dem, og veldig verdifullt. I fjor valgte Johanna selv å gå til forbønn flere kvelder, og da hun kom tilbake til campingvognen, gikk smilet nesten rundt, forteller Elisabeth.

Det er ikke en selvfølge at Sommerstevnet nå står på kalenderen hvert år for familien. De hadde vært på en rekke bibelcamper og lett etter et godt tilbud for hele familien. De vokste opp i et miljø der det ikke var vanlig å dra til Sarons Dal. Men de hadde et vennepar som snakket varmt om barneopplegget. Det ble den største grunnen til at de valgte å prøve ut Sommerstevnet.

-Da vi endelig gav inn for 7 år siden, har vi ikke sett oss tilbake. Det føltes som om vi kom hjem, sier Elisabeth.

Familien Husveg forteller sin historie rundt et koselig kaffebord i husets uterom. F.v.: Elisabeth, Johanna (12), Camilla (10), Gudmund og Gabriel Helge (7).

 

Familien ble sterkere
–For noen år siden var det vonde hendelser som skjedde i familien, og vi orket ikke å dra på Stevnet. Men da ble det hylekor fra ungene, og vi måtte bare snu oss rundt og få de med på Planetene i siste liten. Det betydde at jeg måtte stille opp som medarbeider for å få plass til barna, forteller hun.

-Det året ble et vendepunkt. Det begynte en prosess i oss der vi nå engasjerer oss og ønsker å gi både tilbake og videre noe av alt det Stevnet har velsignet oss med i flere år.
Far i familien, Gudmund, legger til at de satte stor pris på at de også kunne komme på Stevnet under pandemien.

-Selv om det ikke var Planeter for ungene, hadde vi det veldig greit. Alt annet var stengt. I Sarons Dal var alt fikset og ordnet og godt tilrettelagt. Det ble bare camping og møter, men det betydde mye for oss.

Familien Husveg bor på Sirevåg, som er en del av Jæren i Rogaland.

 

Når ekteparet ser seg tilbake, gir de uttrykk for at de ikke ville vært hvor de er i dag, om det ikke hadde vært for alt det gode de har fått i Sarons Dal.

-Som folk flest har vi hatt litt utfordringer, både i ekteskapet, og på grunn av andre vonde opplevelser livet har kastet i fanget på oss. Men å få reise bort sammen som familie, koble av, bruke tid sammen, være på møter med god forkynnelse og lovsang, og være i godt fellesskap på campingen – ja det har gjort underverker og gitt oss ny giv og pågangsmot.

Den 13. desember 2021 mistet familien huset i en dramatisk husbrann.

 

Husbrannen
Det Elisabeth og Gudmund ikke visste, var at en av de største prøvelsene lå rett fremfor dem.
Den 13. desember i 2021 hadde Elisabeth vært hjemme og vasket huset til jul. De to eldste barna var snart på vei hjem fra skolen, og den yngste skulle hentes i barnehagen. Da hun på vei hjem kom kjørende opp mot huset, fikk hun sitt livs største sjokk. Huset stod i brann. Naboene hadde oppdaget brannen og allerede ringt brannvesenet, og nødetater var raskt på plass.

– ”Skallet” av huset ble stående igjen, men innvendig var huset totalskadet av flammene, slokkevann og sot. Vi mistet så å si alt vi eide. Vi vet fremdeles ikke hva som startet brannen, og det ble en lang og tung forsikringssak. Men vi fikk god hjelp av advokat og Finansklagenemnda, og etter ett år med mye motgang fikk vi fullt medhold på alle punkter, og kunne omsider gå videre. Så nå er det like før vi begynner prosessen med å bygge nytt hus på samme sted, forteller Elisabeth.

Det var bare «skallet» igjen av huset etter brannen som rammet familien, og de mistet omtrent alt de eide.

 

Men noe av det som gjorde sterkest inntrykk i ettertid var hvordan lokalbefolkningen stilte opp for dem.

-Vi opplevde å bli så velsignet. Idrettslaget, arbeidsgiver til mannen min, lokalbefolkningen, ja veldig mange stilte opp og hjalp oss. Dette var jo rett før jul, så det lokale kjøpesenteret hadde en innsamling fra sine butikker til oss, på initiativ av min svigerinne. En flott overraskelse! En ungdom opprettet en spleis, der over 300 ble med som givere! Og juletre og pynt ble levert på døren vår av min søster. Mange kom med klær, leker, sko, for vi manglet jo alt.

Gudmund nikker samtykkende.

– Det var en helt uvirkelig situasjon hvor vi ikke hadde annet valg enn å ta imot, men jeg tenker vi har hatt godt av å oppleve å måtte være på mottakersiden, reflekterer han.

-Ja, jeg tenker vi har hatt godt av den lærdommen, vi føler oss evig takknemlige. Også har vi opplevd hvordan Gud kan snu alle ting til det gode, tilføyer Elisabeth.

– Vi har ikke frykt eller traumer. Vi har fått en sterk erfaring av Guds inngripen i livet når vi trenger det som mest!

Johanna Husveg12) synes det er kjekt å få andre kristne venner på Planetene under Stevnet. I juni hadde hun fremdeles alle armbåndene fra fjorårets Planeter rundt håndleddet!

 

Blitt utadrettet
Ekteparet forteller at etter brannen er de blitt mye mer bevisst på misjonsoppdraget i familien. Når man ser hvor raskt livet kan snu, har det skapt en ny nød. En av tingene Elisabeth har gjort er å starte «Damer i Byen» på Jæren, som er “vekkelsesmøter” for damer med utspring fra Kristiansand. Det finnes flere steder i landet, og det er et arbeid i vekst.

-Etter brannen ga Gud meg en tydelig visjon om dette og siden har det gått slag i slag. Vi har hatt to samlinger denne våren, på den ene talte Hans Martin Skagestad fra Troens Bevis. Omtrent halvparten som kommer er kirkefremmede. Til nå har 4 damer blitt frelst. Kapasiteten er allerede sprengt og vi må flytte til større lokaler neste år. Alt er tuftet på bønn, og disippelgjøring av nyfrelste står sterkt, forklarer Elisabeth.

Elisabeth K. Husveg har startet opp «Damer i Byen» på Jæren der 4 nå er blitt frelst i løpet av våren. Hun har også meldt seg på en tur med Troens Bevis til Ingen Utelatt senteret i Uganda.

 

Nytt forhold til misjon
Gudmund forteller at da han deltok på The Send i Oslo i fjor sommer, ble han sterkt berørt i forhold til misjon.

-Jeg er oppvokst utenfor Molde i et hjem med misjons fokus. Men for meg var det noe som skjedde langt borte, og jeg klarte ikke å relatere meg til det. Men da jeg kom til Stevnet i Sarons Dal rett etter å ha vært på The Send, og skulle være medhjelper, fikk jeg et bånd til å ha rundt håndleddet. Der stod det: «En uke gir jeg til misjon.» Da tenkte jeg at det er jo helt feil, jeg må gi hele livet mitt til misjon! Så snakket jeg med Daniel Pham, en Troens Bevis evangelist som var på besøk fra Vietnam under Stevnet. Misjon ble plutselig noe nært, og noe jeg kunne relatere meg til. Misjon er faktisk innen rekkevidde. Jeg ble veldig oppmuntret av å høre om hva som skjedde i Vietnam, og oppdaget at vi har jo misjonsmark over alt! Jeg har opplevd en veldig fornyelse det siste året, og sett litt av Guds store hjerte for misjon. Jeg kjenner nok litt på et misjonskall, og i år har jeg begynt å studere litt arabisk, med tanke på kortidsturer til den arabiske verden.

-Så nå brenner vi for både indre- og ytre misjon, supplerer Elisabeth og ler.

-Jeg tenker det handler om å gjøre Jesus kjent og tilgjengelig. Jesus er jo attraktiv, men jeg tenker Han er blitt litt hermetisert, legger Gudmund til.

– Jesus sa aldri “kom derfor inn”. Han sa “gå derfor ut” og det vil vi gjøre, både på Jæren og ellers.

Gudmund Husveg forteller at båndet han fikk som medhjelper under Stevnet i fjor, med teksten «En uke gir jeg til misjon», ble en oppvekker for han.

 

Ekteparet er tydelig på at troen nå er en viktig del av livet deres.

– Nå har vi andakt og ber sammen hver dag før skolen; og som ektepar bruker vi tid i bønn hver kveld. Tidligere har vi hatt et åpent hjem; med husmøter, lovsang og bønnefellesskap. Det gleder vi oss til å fortsette med i vårt nye hjem også. Vi er veldig glad i mennesker.

Nå vil ekteparet gjerne oppmuntre andre til å bli med på Stevnet.

-Før hadde vi en himmelbillett i baklommen for vår egen del, men etter at vi ble kjent med den Hellige Ånd og har sett hvor spennende livet med Jesus kan være, ønsker vi at enda flere skal få oppleve det samme. Vi håper flere blir med på Sommerstevnet og prioriterer Jesus også i ferien. Sommeren trenger ikke være en “tørketid”. Heller en boost, slik har det vært for oss i Sarons Dal disse årene.

Kilde: Troens Bevis bladet for juli 2023

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.

Du kan være også være med og  støtte dette misjonsarbeidet med en gave 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter