Førstemann til mølla

«Førstemann til mølla» gjelder ikke når det kommer til evangeliet – heldigvis!

Når det annonseres med svært gode tilbud, kan det stå i annonsen: «Førstemann til mølla». Det er begrensede muligheter og her gjelder det å være rask.
Det var slik det var ved Betesda-dammen i Jerusalem, som vi leser om i Johannes evangelium kapitel 5. Det var bare den som kom først uti vannet som ble helbredet.

Bakgrunnen for beretningen er at Jesus var i Jerusalem mens det var en av jødenes høytider. Kanskje var det i Purim-festen? Purim-høytiden ble feiret til minne om Guds hjelp da jødefolket kunne bli utryddet. Heldigvis ble dronning Ester et viktig redskap under den kritiske situasjonen jødefolket var under, og folket ble reddet. Det var forståelig at dette ville de minnes og feire. Høytiden samlet mange.

For Jesus var det noe som var enda viktigere enn å feire høytider. Menneskene sto alltid høyest på hans prioriteringsliste. Mens mange feiret høytiden, beveger Jesus seg mot Betesda-dammen. Hans hjerte banker for de som sliter.

Ved Betesda-dammen lå menneskene som levde på skyggesiden i livet. Det var blinde, lamme og uføre som ventet på at vannet skulle bli opprørt. Den mest forkomne hadde vært syk i hele 38 år. Han var bakerst i køen og hadde ingen til å hjelpe seg.

Kanskje kjente folket til han og tenkte at han har fått som fortjent. Jesus sier jo til han: «Synd ikke mere». Var det hans fortid som gjorde at han hadde ingen venner lenger?

Typisk Jesus! Han går til den dypest falne. Til han som har ingen som kan hjelpe seg. Den syke har gitt opp etter utallige forsøk.
Jesus stiller han det sjokkerende spørsmålet: «Vil du bli frisk?» Hans forsøk har jo mislykkes. «Jeg har ingen.»

Da sier Jesus: «Reis deg, ta sengen din å gå!»

Jesus forsvinner ut av mannens synsvinkel. Det er mye folk på stedet. Men Jesus møter mannen senere i templet og da skjønner han at det er Jesus som har gjort ham frisk!

Det er fantastisk med helbredelser. Jesus kan helbrede all sykdom. Men det er den ene i teksten som blir helbredet.

Noen sier: Hadde det skjedd flere helbredelser ville flere blitt frelst. Ja, kanskje det? Jeg er ikke så sikker. Jødene som så helbredelsen ble ikke frelst, de var tvert om kritiske fordi helbredelsen skjedde på sabbaten.
Jesus sier til mannen i etterkant: Synd ikke mere, så ikke verre ting skal ramme deg.»

Hva kunne være verre enn å være syk i 38 år? Det må være å gå fortapt. Jesus kom for å lete etter det som var fortapt og frelse det.
Og det er derfor vi driver misjon!

Nå gjelder ikke «førstemann til mølla» lenger – heldigvis. Frelsen gjelder alle!

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter