Historisk gjennombrudd i Goa

I begynnelsen av desember holdt Rune Edvardsen sin 34. musikkfestival i India. Denne gangen var det byens kristne som fikk gjennombruddet. Økende forfølgelse har skapt stor frykt. Men etter å ha sett Rune Edvardsens frimodighet, kom pågangsmotet tilbake.

Det måtte til et brev fra Vatikanet i Roma, men resultatet var at for første gang i historien kunne de kristne i delstaten Goa i India stå sammen om et arrangement som åpnet dørene for evangeliet.
-Vi har jobbet i over tre år med å få til denne musikkfestivalen i Goa. Men grunnlaget er at lokale kristne må spille på lag, både med hensyn til oppfølging og tillatelse for festivalen, forteller den lokale koordinatoren fra Manna Ministries.

Goa var i sin tid en portugisisk koloni, og som følge av det har katolikkene hatt stor innflytelse i delstaten. Nå er Goa mest kjent for sine musikkfestivaler og turister som søker Østens religioner, indiske guruer og yoga kurs.

-Til slutt tok jeg saken opp med Vatikanet i Roma. De sendte umiddelbart et brev til den katolske ledelsen her, og resultatet er at med dem med på laget har vi har fått arrangere det største kristne arrangementet noensinne i Goa, forklarer koordinatoren.

Rune Edvardsen sammen med flere av de lokale arrangørene på scenen under Indias nasjonalsang.

 

Når de unge
Det var på begynnelsen av 2000 tallet at Rune Edvardsen så det enorme behovet for å nå ungdommene i den tredje verden med evangeliet. I flere år hadde han reist for å legge til rette for kampanjer for sin far, evangelist Aril Edvardsen.

-Mellom 60-70 prosent av befolkningen i den tredje verden er under 25 år. De er fremtiden der. Men jeg så mer og mer klart at vi får ikke ufrelste ungdommer inn i kirkene eller på tradisjonelle kampanjer. Vi må ut til dem. Og slik fikk jeg etter hvert idéen til musikkfestivalene med lokale band som trekkplaster. Så spiller vi, forteller Rune Edvardsen.

Resultatene har heller ikke uteblitt. Bare i India er flere hundre tusen kommet til tro og det er plantet nærmere 600 menigheter som følge av disse festivalene. Enkelte av dem har over tusen medlemmer. De består hovedsakelig av unge fra hindu bakgrunn, som nå blir fulgt opp og får komme inn i et kristent felleskap.

Under festivalen i Goa var det rundt 10 000 deltagere og flere hundre som ønsket videre oppfølging i sin nye tro.

Liker vestlig rock
Rune Edvardsen og hans norske band kommer til lydsjekk tidlig på dagen. Alt er i rute. Når de ankommer festivalområdet på kvelden, er festivalen i full gang. Ni nordmenn er også blitt med på turen. Det er blant annet flere elever fra OKS bibelskolen i Oslo og en pastor fra Livets Senter i Gjøvik. Nå står en katolsk prest på scenen og gir en hilsen der han oppmuntrer til forebyggende rusarbeid, som er selve fanen til musikkfestivalen.

Stemningen stiger raskt når Rune og bandet setter i gang. Her går det både i selvskrevne sanger og kjente Jerusalem låter.

Stemningen stiger raskt når Rune og bandet setter i gang.

 

-I India og Asia liker de fleste unge vestlig rock. De er del av det globale samfunnet gjennom mobilene sine, og lytter på samme musikk som ungdommer flest, forklarer Edvardsen.

Flere titalls ungdommer fra de forskjellige menighetene bemanner en rekke boder på festivalområdet. De snakker med deltagere, deler ut brosjyrer om forebyggende rusarbeid og tar kontakt med fremmede. Snart er en heiagjeng på vei bort til scenekanten. Det er tydelig at musikken faller i smak. Mobilene blinker mens stemningen øker. Et dronekamera glir over forsamlingen så alle får med seg det som skjer på storskjermer.

Pastor Madan (t.v.) leder en lokal politiker som skal gi en hilsen opp på plattformen.

 

Stor spenning
For de kristne i Goa var det stor spenning knyttet til åpningskvelden av musikkfestivalen. Forrige gang et par hundre kristne forsøkte å samle seg på samme festivalplass, ble området rasert av hinduer som har brukt samme sted til egne festivaler.

Pastor Madan fra Goa er tydelig beveget når han forteller hva denne festivalen betyr for de lokale kristne.
-Dette er en historisk begivenhet. Vi har ikke fått lov til å holde møter på dette området tidligere. Selv ikke for bare noen få folk. Sist ble stoler og bord slått i stykker. Men nå ser vi en strøm av folk som kommer. Og vi har ikke møtt noe opposisjon. Tvert imot.

Forsamlingen fulgte intenst med under Rune Edvardsens direkte appell.

 

Gjennombruddet
Andre kvelden kommer gjennombruddet. Rune Edvardsen tar ordet og forklarer evangeliet klart og tydelig.

Han snakker om tilgivelse.

-Gud elsker å tilgi. Det er hans identitet. Hver kveld snakker jeg med Gud. Jeg forteller Han alt. Det som har gått bra, men også det som ikke gikk så bra. Om jeg gjør noe galt, så sier jeg det. Jesus er i live. Han døde for mine synder. Han vil ikke ha dine penger. Ikke din berømthet. Han vil ha dine nederlag. Din skam. Det du har gjort galt. Det du ikke forteller andre.
Rune tar en pause mens han kikker ut over forsamlingen.

-Jeg vil stille deg et spørsmål. Hvis du hadde valget i kveld til å ta imot tilgivelsens gave. Hvor mange av dere ville si ja, jeg vil ha tilgivelse i livet mitt?

Mange hender går opp.

-Nå ser Jesus at du bekjenner at du vil ha tilgivelse i livet ditt.

En helt enkel appell. Men de kristne i forsamlingen holder pusten. Aldri har de pratet så åpent til så mange om evangeliet før.

En hindu familie som gav respons på Runes appell og gikk videre til oppfølgingsboden der de fikk Introkurset Det Nye Liv. Nå blir de fulgt opp av en lokal menighet.

 

Forsamlingen får beskjed om at de som har løftet hendene kan gå bort til bodene der de kan få snakke med noen. De som ønsker kan også få med seg Introkurset Det Nye Liv på indisk.
Bandet setter så i gang med Runes sang «I found what I was looking for.»

-I dag tror jeg friheten har kommet til oss på grunn av hva Rune og teamet har gjort. De har sådd evangeliet. For meg er dette et kjempe gjennombrudd. Jeg har arbeidet i denne byen i 11-12 år for å se dette skje, og nå har det skjedd, stråler pastor Madan.

Ungsomslederne Lynnisha og Steven var fulle av lovord for betydningen av festivalen for de unge.

 

Nytt pågangsmot
Ungdomslederne Lynnisha og Steven var full av lovord for hva dette betyr for de unge i Goa.
-Dette åpner dørene for hva vi kan jobbe med videre etter festivalen, og hvordan vi kan fortsette å nå byens unge. For oss er dette et enormt gjennombrudd, spesielt at katolikkene nå blir våre venner. Å se Runes mot, gir oss mot!

Simen B. Kristiansen (t.v.) var en av fem OKS bibelskole elever som var med på turen. Her sammen med noen lokale ungdommer på festivalen.

 

De norske som har vært med på turen og den tre dagers musikkfestivalen er også preget av det historiske gjennombruddet de har vært vitne til. Bibelskoleelev Simen B. Kristiansen (21) har fått en ny opplevelse av misjon.

-Jeg har kjent på at det kan være vanskelig å alltid forstå hva de snakker om hjemme når det blir delt fra misjonsfeltene. Det er noe helt annet å få oppleve det selv. Her er det liv og nød. Stor glede rundt evangeliet, men også store behov. Å kunne gi det mest nødvendige er veldig stort!

 

Kilde: Troens Bevis bladet for februar 2020.

Støtt Rune Edvardsens kampanjer med en gave 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter