Det gleder meg mest når folk hengir seg til Gud!

David André Østby står bak flere av Norges mest populære lovsanger.  Når han kommer til Stevnet denne sommeren som lovsangstjener, er han helt klar på fokuset.

Hva er viktig for deg å formidle gjennom dine sanger?
Mitt ønske er å åpne menneskers øyne for hvem Gud er og hva han har gjort. For folk som har vært kristne i mange år, er det lett at troen blir en rutine. Vi har hørt, opplevd og sett mye. Men det er viktig at vi holder oss nysgjerrige og hele tiden søker å overveldes av hans storhet, godhet og kjærlighet. Min bønn er at sangene mine skal male et stort bilde av en stor Gud. Et bilde som vekker menneskers beundring og tilbedelse.
 
Hva er din favorittsang og hvorfor er den det?
Jeg har noe av det samme forholdet til sangene mine som til barna mine; det er umulig å si hvem av dem jeg elsker mest. Jeg ser at ulike sanger har betydd ulike ting i menneskers liv. Selv om jeg skriver dem, er det som om enkelte sanger får vinger og ender opp på de utroligste steder. Der betjener de mennesker på en måte jeg ikke trodde var mulig. Det er alltid spesielt å høre folks vitnesbyrd om hva en sang har betydd for dem. For eksempel får jeg nesten ukentlig henvendelser fra foreldre som forteller at barna deres elsker sangen «Gi Meg Jesus». Det finnes ikke noe bedre enn at barn tidlig får et godt bilde av hvem Jesus er.
 
Hva gir deg ekstra glede når du står på scenen og formidler lovsang?
Man får med seg veldig mye når man står på en plattform eller scene. Selv om folk i salen kanskje føler seg «usynlige», ser jeg ofte hvert eneste ansiktsuttrykk. Det gleder meg mest når folk hengir seg til Gud, og ikke lenger ser på oss som står på plattformen. Min oppgave er ikke å være en kristen underholder, men å være en lovsangstjener. Min eventuelle suksess måles kun i hvorvidt jeg klarer å hjelpe mennesker inn i tilbedelse.
 
Hvordan har utviklingen vært på sangens / lovsangens område i våre menigheter?
Det vi ofte kaller «moderne lovsang» har blitt allemannseie i de fleste menigheter og samfunn. Her har det utvilsomt vært en utvikling i sanger og stiler, i takt med utviklingen i samfunnet ellers. Det er dessverre en misforståelse at lovsang kun er nye sanger, noe moderne og noe forbeholdt yngre mennesker. Tilbedelse er en grunnleggende del av det å være menneske. Derfor begrenses ikke lovsangen til visse sanger eller uttrykk. Tilbedelse handler mer om hjertene som synger enn om sangene vi synger.
 
Bør det også være plass til gamle sanger og lovsanger?
Definitivt. Jeg er ikke så glad i å kategorisere sanger som «gamle» eller «nye». En god låt er tidløs og har ingen utløpsdato. Noen sanger, både gamle og nye, får et kort liv. Andre sanger tåler tidens tann. Vi må bruke de gamle sangene som fortsatt taler til oss, samtidig som vi må skrive nye sanger som hjelper oss til å se Gud på nye måter.
 
Hvilken av de gamle sangene gir deg mest?
Jeg er veldig glad i «Lær meg å kjenne dine veier». Den er kanskje litt tung og mollstemt. Men den taler til meg hver gang jeg synger den. Jeg har sunget den både i bursdager og begravelser, og har alltid opplevd at den har berørt noen. En del av salmetradisjonen har en større bredde i temaer og menneskelige erfaringer, som vi ikke alltid finner i nyere lovsanger.
 
Du kommer til Sarons Dal i sommer. Hvilke forventninger har du?
Jeg gleder meg stort! Jeg hadde en av mine mest betydningsfulle musikalske opplevelser nettopp i Sarons Dal, da Jerusalem spilte der for litt over 20 år siden. Det var den første konserten jeg hadde vært på av det slaget, og musikken, tekstene og budskapet traff meg bokstavelig talt rett i magen. Jeg har også hatt gleden av å lede lovsang på Sommerstevnet i Sarons Dal flere ganger tidligere, men det er noen år siden nå. Derfor er jeg spesielt forventningsfull til sommerens stevne, og hva Gud vil gjøre i oss og iblant oss.

Les alt om sommerstevnet 2016 her.

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter