Står sammen for Myanmar: Be for vårt land!»

Troens Bevis støtter i dag 28 innfødte evangelister i Myanmar. Vi har tatt en prat med våre tre feltledere i landet om det som nå skjer og hvordan det påvirker deres tjeneste.

«Det blir verre i Myanmar dag for dag. Militære vakter og soldater er overalt. Folk strømmer ut i gatene. Alle er redde og begynner å horde mat. Fordi internett er fjernet, stenger alle banker og minibanker, og folk springer for å ta ut kontanter. Vi vet ikke hva som skjer. Vær så snill å be for oss. I morgen forsvinner telefonforbindelsen.»

Slik lyder den siste meldingen vi fikk fra Maia*, en av Troens Bevis sine tre feltledere i Myanmar. Feltlederne overser i alt 28 innfødte evangelister i landet som nå opplever sitt tredje militærkupp siden 1962.

Fredelige demonstranter blir nå skadet og skutt i Myanmar. Troens Bevis får stadig inn nye bilder fra våre burmesiske feltledere.

 

Maia bor i Yangon sammen med sin mann. Der driver de et utstrakt arbeid. De har en stor nød for den yngre generasjonen, og Rune Edvardsen har en rekke ganger hjulpet dem med å arrangere større musikkfestivaler, der flere tusen unge er kommet til tro. I tillegg driver de rusarbeide, bibelskole og barnehjem, samtidig som de er ute og evangeliserer og planter menigheter.

De to andre feltlederne bor i Thailand, der de overser innfødte evangelister i flere asiatiske land, deriblant Mynmar, Laos, Kambodsja og Kina. Med bosted i Thailand er de fri til å reise og bevege seg over grensene på et vis som ikke er mulig med fast bostedsadresse i flere av de andre landene som Troens Bevis støtter arbeid i.

Overrasket
Alle tre feltledere forteller om en felles bevegelse i Myanmars befolkning etter militærkuppet, som har overrasket dem stort. De er svært imponert over hvordan hele befolkningen, fra den øverste sosiale rang til de nederste på rangstigen, står sammen og hjelper hverandre. Plutselig har klasse, kultur og religionsskiller forsvunnet mens de kjemper for et felles mål, landets frihet fra et militært diktatur.

-Myanmar er blitt et eksempel på grunn av enheten som innbyggerne viser. Ikke bare blant de kristne, men blant hele befolkningen. Alle har kommet sammen på tvers av samfunnsklasse og religion og kultur. De trosser frykten for å sikre friheten for sine barn og fremtidige generasjoner, forteller den ene av feltlederne på telefon fra grensen til Myanmar.

Tusenvis av demonstranter er ute i gatene hver dag over hele Myanmar.

 

Som Maung*, som bor i det gyldne triangel mellom Thailand, Laos og Myanmar, har ansvar for blant annet 10 evangelister inne i Myanmar.

-Først må jeg si tusen takk til Troens Bevis som støtter evangelistene i Myanmar. Etter militærkuppet kan jeg se at folk er triste og sinte og at de vil kjempe for sin fremtid, selv om de vet at det ikke er lett å ta opp kampen mot militæret, og Kina, som (trolig) støtter dem. Men jeg oppmuntrer evangelistene til å kontrollere følelsene sine og fortsette med arbeidet, samtidig som de ber for og oppmuntrer de lokale kristne. Vi er bekymret for flere av pastorene som vi vet har gått på veier der flere er blitt skutt, drept, arrestert eller har forsvunnet.

Lovsang og bønn
Har du hørt noe fra de innfødte evangelistene til Troens Bevis?

-De burmesiske evangelistene kan fremdeles gå ut i feltene, og være i kontakt med menighetene. Menighetene deres samler seg nå utendørs med lovsang og bønn for landet vårt. De oppmuntrer også alle til å demonstrere fredelig, og er med og deler ut vann og mat. Da myndighetene har stengt ned alle forretninger og butikker, er det stor fortvilelse og matmangel.

En landsby har samlet ser for å høre evangeliet i Myanmar. Bilde er tatt av en av våre burmesiske evangelister rett før korona-nedstegningen.

 

-Men uansett hva som skjer, er vårt fokus å forkynne evangeliet og fange «fisk» i denne kaotiske tiden, sier Son Maung.

Adskilt fra familien
Jian*, som er burmesisk men bor i Thailand, har ikke sett sin kone eller to sønner på over ett år. De var først korona-faste i Myanmar, og nå kommer de seg ikke ut på grunn av militærkuppet.

-Jeg får stadig bilder fra dem. De forteller om tusenvis av demonstranter ute i gatene, og hvordan folk deler det de har med fremmede, enten det er vann eller noe å spise. Sønnene mine har kjøpt inn og delt ut mange vannflasker.

Den ene sønnen vår på 19 har også startet opp sin egen innsamlingsaksjon over Facebook. Han samler inn penger til mat som han og en kamerat deler ut til de fattigste som sulter i utkanten av Yangon.

Jian forklarer at det i begynnelsen av mars fremdeles var mulig å kjøpe simkort på det svarte markedet, som gir noe forbindelse til utenlanske internett leverandører, men kontakten med familien er usikker og sporadisk.

-Rett før jeg snakker med deg nå, fikk jeg inn bilder som viser en fjerdeårs legestudent som ble arrestert og skadet av militærjuntaen for å dele ut vann til demonstranter. Og for hver dag som går, får jeg inn mer og mer voldelige bilder av demonstranter som blir slått og skutt.

Denne unge jenta i Myanmar ble hardt skadet rett etter dette bilde ble tatt.

 

Kjemper for fremtiden
-Folk har heller ikke noen inntekt nå. Alle hjelper hverandre. De kjemper ikke for fremtiden til sine egen generasjon, men for fremtidens generasjoner, tilføyer han.

Er du redd for fremtiden til misjonsarbeidet i denne regionen?

-Nei, det jeg ser er at alt arbeid som vi gjør i Asia er enormt viktig, det ene landet påvirker det andre. Dette tenker jeg spesielt gjelder Kina.

-Det vi gjør i Kina er spesielt strategisk og viktig. Kina er et diktatur, og de støtter andre diktaturer. Forandringen må kommer fra innsiden, og det er nettopp det vi håper at våre kinesiske evangelister er med på. Manger av dem står i store vekkelser ute i distriktene. Om den forandringen kommer, vil Kina bli en positiv innflytelse på landene rundt oss, ikke slik som det er nå, hvor mange tar signaler fra Kina, som går helt imot demokratiske rettigheter for sivilbefolkningen. Det som skjer i Kina er også avgjørende for en rekke andre land i Asia.

-Men det som er mest viktig nå er at vi alle står sammen og ber for Myanmar, understreker Jian.

-Dette er fremtiden for 54 millioner mennesker.

*Navn forandret av sikkerhetsårsaker

 

Hjelp Myanmar! Vi har en innsamlingsaksjon pågående på Facebook:

Klikk her for å bidra!

 

Mer fra Myanmar i Troens Bevis  bladet for april

Les siste nytt fra misjonsfeltene, inspirerende troshistorier og tankevekkende  kommentarer fra flere bidragsytere.

Få Troens Bevis bladet gratis i posten

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter