Hvorfor tilgivelse?

Som mennesker kan vi leve enten etter rettferdighetsprinsippet eller nådeprinsippet. Hva velger du?

Rettferdighetsprinsippet er det vi kjenner fra Det gamle testamentet: «Øye for øye, tann for tann.» Det kan omskrives til: «Du behandler meg dårlig, jeg behandler deg dårlig. Du påfører meg smerte, jeg påfører deg smerte. Du får av meg det du har gjort deg fortjent til.»

Indias store leder, Gandhi har sagt: «Hvis alle fulgte rettferdighetsprinsippet om «øye for øye» ville hele verden til slutt bli blind.»

Nådeprinsippet er noe helt annerledes: Nåde er noe Gud gir. Han gir meg noe jeg ikke har fortjent! Heldigvis kan vi også gi hverandre nåde! Når jeg gir deg nåde, gir jeg deg en gave du ikke har fortjent. Det heter tilgivelse.

I Matt. 18,21-22 spør Peter Jesus hvor mange ganger han skal tilgi en bror som synder mot ham. Er syv ganger nok? Peter får svaret: Ikke syv ganger, men sytti ganger syv. Man skal tilgi ubegrenset.

Tilgivelse er et av de mest sentrale ord i Bibelen.
Bibelens måte å snakke om tilgivelse på er helt annerledes enn slik vi vanligvis forstår tilgivelse. Det var revolusjonerende da de ti bud kom hvor blodhevn ble bannlyst. «Du skal ikke drepe.» Enda mer revolusjonerende da Jesus introduserte hvordan vi skulle behandle de som gjør oss vondt.

Tilgivelse er et nøkkelord i den kristne tro.

Jeg vil nevne tre sider av tilgivelse:

For det første: Gud tilgir på en sjokkerende måte.
Han tilgir og glemmer absolutt alt. Vi kan si jeg tilgir, men jeg glemmer det aldri. Slik er det ikke med Gud. Han glemmer alt. Kommer vi til han og vender om, altså vender oss mot Kristus, så er vi fullstendig rene, fullstendig fri og kan leve i Hans ubetingede kjærlighet. Det blir ikke bedre enn det. Han kastet alle mine synder bak sin rygg og husker dem aldri mer.

For det andre: Vi som har fått grenseløs tilgivelse må ikke være smålige mot andre.
Les hva Jesus sier: Matt: 18. 34-35. Tilgivelse er ikke en gang et valg. Det er ikke et interessant filosofisk spørsmål. En kan ikke velge noe annet hvis du har valgt å følge Jesus. Det ene følger det andre.

For det tredje: Tilgi deg selv. Tilgi deg selv og gå videre. Du kan ikke endre det som har skjedd. Det er frihet og legedom i tilgivelsen. Jesus sa ofte: Vær fri, datter. Vær fri, sønn. Ta Jesu ord til deg!

Å tilgi gjør noe med meg. Da Nelson Mandela ble valgt til president i Sør-Afrika etter 28 års fangenskap på Robben Island, inviterte han en rekke fremtredende statsledere til å feire begivenheten. En etter en ble de ropt opp og plassert ved bordene.
Til slutt var det bare én plass ledig, ved Mandelas høyre side. Til slutt ble også han ropt opp. Det var fangevokteren hans fra Robben Island.

Tilgivelse er vanskelig. Vi får ikke dette til av oss selv. Nettopp derfor trenger vi Jesus og hans kjærlighet. Å tilgi setter oss fri!

«Som Herren har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre» Kol 3,13.

 

Hør hele Sten Sørensens tale om tilgivelse her.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter