Hjelper trengende i Betlehem denne påsken

-Korona viruset forårsaker en dramatisk situasjon i Betlehem, forteller våre tre lokale evangelister i byen. Betlehem er fullstendig avstengt etter et utbrudd av viruset, og flere har behov for ekstra hjelp.

Denne påsken i Israel blir annerledes enn noen gang tidligere i historien. Hverken jøder eller kristne kan samles til påskefeiring utenfor sine hjem. Det blir ingen prosesjon av ulike kristne fra Oljeberget til Gravkirken, og jødene kan ikke samles i synagogene eller ved Vestre Muren. I Betlehem må alle holde seg hjemme, det samme gjelder for resten av det palestinske området og i Israel.

De tre evangelistene som Troens Bevis underholder i Betlehem har blant annet en populær dramagruppe som årlig når ut til tusenvis av barn med bibelhistorier og holdningsskapende arbeid på skoler. Slik når de byens yngste, men også foreldrene som ofte følger barna.

Akkurat nå kan de ikke være ute med forestillingene sine på grunn av unntakstilstandene som rammer byen. Men så snart det er mulig skal de filme og tilpasse dramastykkene for sosiale medier.

-Da kan vi faktisk nå enda flere unge i byen med budskapet vårt, så det blir spennende, forteller evangelisten som er ansvarlig for dramastykkene.

Vanligvis har evangelistene i Betlehem forestillinger for store forsamliger i Betlehem, slik som på dette bildet. Men denne påssken er alle samlinger i byen avlyst.

 

Mat til jenter på krisesenter

Men det som også har skjedd er at én av de to kvinnelige evangelistene har nå fått anledning til å gjøre en kritisk innsats for flere i byen. Deborah (navn er endret av sikkerhetsgrunner) kan bevege seg fritt rundt i Bethlehem fordi hun også jobber for en hjelpeorganisasjon.

Til vanlig besøker de to kvinnelige evangelistene et offentlig krisesenter for jenter som har vært utsatt for seksuelle overgrep. På dette senteret er det nå 18 jenter mellom 13-18 år.

Disse jentene har vært utsatt for overgrep i familiene sine. Når dette blir kjent, kan jentene være i livsfare og trenger ofte ekstra beskyttelse.

Dermed bringer politiet i enkelte tilfeller jentene til dette krisesenteret for at de skal være trygge. Det er de, men de er også helt innestengt. De kan ikke gå ut, det finnes ikke ekstra tiltak for dem, og det har vært mange selvmordstilfeller blant dem.

Deborah og den andre evangelisten får lov til å besøke jentene en gang i uken for å hjelpe dem. De bringer også inn en kristen psykolog som er med på å gi jentene traumebehandling. Etter at dette teamet begynte å besøke senteret, har det ikke vært flere selvmord der.

Men under kriser er det gjerne de svakeste som er mest utsatt.

Etter at Betlehem kom under karantene, er krisesenteret blitt nedprioritert, og jentene er overlatt til seg selv, uten mat, uten hjelp og uten tilsyn. Deborah har nå fått nøkkel til senteret, og passer hver dag på at jentene får mat og det de trenger.

Ei av jentene måtte også på sykehuset for en operasjon, noe Deborah fikk hjulpet henne med.

Daborah kjøper og leverer livsviktig medisin til eldre i Bethlehem.

 

Medisin på døren til eldre

Nylig ringte også helsemyndighetene i Betlehem og spurte om Deborah kunne være med og kjøpe medisin til fattige eldre.

De eldre har fått kjøpt sterkt subsidiert medisin på apoteket, men denne ordningen tok slutt på grunn av Korona-krisen. Disse eldre kan derfor ikke lenger få medisinen de trenger, noe som kan få fatale følger for flere av dem.  Da den palestinske regjeringen ikke lenger hadde midler å fortsette denne ordningen, vendte de lokale myndighetene seg til ulike organisasjoner for å få hjelp.

Deborah har nå fått ei liste med navn og hvilke medisiner de trenger. Hun både kjøper og leverer medisinen med støtte fra en norsk organisasjon, som også betaler maten til jentene på krisesenteret.

Hun forteller at noe av det hun er spesielt glad for er at hun har anledning til å prate med og oppmuntre de eldre som hun leverer medisinen til. Mange av dem er alene, redde og ensomme.

-Vi takker Gud for en åpen dør til å nå lidende og trengende mennesker denne påsken, ikke bare med mat og medisin, men med kjærlighet og trøst i denne tøffe tiden, sier Deborah.

 

Det er Troens Bevis sine støttepartnere som gjør det mulig for oss å underholde nærmere 1200 innfødte evangelister i Asia, Afrika og Midtøsten.

Støtt misjonsarbeidet med en gave



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter